Humanitarna akcija “Plodovi humanosti”

Jedna od najznačajnijih akcija subotičkog Rotari kluba je humanitarna akcija “Plodovi humanosti”, koja se tradicionalno održava u septembru u vreme palićke turističke manifestacije “Berbanski dani” koja svake godine privuče značajan broj posetilaca nudeći uvek atraktivan zabavni i gastronomski program, bazar rukotvorina i malu pijacu prerađevina, meda, voća i vina, kao i ponudu hrane i pića.

Sledeći osnovna načela ovog međunarodnog udruženja i ideje da lokalno služi zajednici, ovom akcijom Rotari klub Subotica prikuplja sredstva za stipendije najuspešnijih srednjoškolaca i studenata iz Subotice, te na ovaj način obezbeđuje podršku edukaciji i znanju mladih.

Članovi Rotari kluba Subotica, zajedno sa svojim gostima, pripremaju i prodaju hranu i piće, a sav prihod je namenjen u humanitarne svrhe. Ova akcija je prepoznata kao jedna od najvećih u Rotari pokretu u zemlji i okruženju, ali i među stanovništvom Subotice i okoline, te je prethodnih godina u proseku prodavano oko 4500 jedinica hrane i isto toliko pića, a prodaja je iz godine u godinu veća.

Pored samog kluba, Rotari kluba Subotica ulaže napor i u animiranju drugih udruženja i firmi koje se odazivaju ovoj akciji. Takođe se aktivno radi na medijskoj podršci kako bi sopstvenim primerom širili svest o humanosti i potrebi ovakvih akcija.

Gabor Dudaš,
predsednik Rotari kluba Subotica 2015/2016.